Wat is oedeem en wat doet de oedeemtherapie?

Oedeemtherapie Breda

Heel wat landgenoten hebben last van vochtophoping. Vooral na een of andere ontsteking of kwetsuur. Dit manifesteert zich vooral met een opgezwollen huid op de plaats van de aandoening of de blessure. Dat is gelukkig onschuldig. Eens de kwaal of de kwetsuur achter de rug is ook die vochtophoping voorbij. Spijtig genoeg zijn er ook minder onschuldige oorzaken van vochtophoping. We spreken dan van oedeem. Oedeem is niet alleen vervelend, maar vaak ook pijnlijk. Het vraagt een aangepaste behandeling. Heb je al langer last van oedeem en raak je er maar niet van verlost? Woon je in de regio Breda? Dan kan Oedeemtherapie Breda je zeker helpen.

Wat is oedeem?

Oedeem is dus een overmatige ophoping van vocht in je weefsel. Oedeem komt vooral maar niet uitsluitend voor in de benen en de enkels. Het kan overal voorkomen, zelfs in je aangezicht. Oedeem beperkt je in je bewegingen, zorgt voor extra spanningen, voor pijnlijke spieren en gewrichten en vergroot je risico op allerlei infecties. Een aangepaste oedeemtherapie Breda brengt verbetering. Met een aangepaste vorm van fysiotherapie wordt het teveel aan vocht afgevoerd.

Vele vormen van oedeem

Er bestaat niet één, maar meerdere vormen van oedeem. Er is bijna altijd een onderliggende aandoening aan verbonden. Een veel voorkomende vorm is lymfoedeem. Dat is vaak aangeboren of het gevolg van bijvoorbeeld een borstoperatie (arm oedeem) of van een gynaecologisch probleem of operatie (been oedeem). Ook een veneus oedeem komt vaak voor. Dat is het gevolg van een verzwakte vaatwand, vooral in de benen. Daarnaast is er ook nog lipoedeem, een vet- en vochtophoping vooral in je benen. Een combinatie van meerdere soorten oedeem komt ook veel voor.

De behandeling van oedeem

Een oedeemtherapie kun je nooit te vroeg starten. Met een oedeemtherapie leren patiënten omgaan met deze veel voorkomende aandoening. Een aangepaste oedeemtherapie:

  • Vermindert de omvang van je oedeem
  • Doet de spanning afnemen waardoor ook de pijn vermindert
  • Vermindert je risico op infectie
  • Verbetert de werking van spieren en gewrichten

Leave a Reply